Click for more products.
No produts were found.

JBL ProAquaTest Cu Kupfer Refill - Réz teszt utántöltő

Utántöltő a JBL ProAquaTest CU - réz teszthez

(a készlet csak a reagenseket tartalmazza, a teszt elvégzéséhez szükséges színskálát, fecskendőt, küvettákat nem)

  • Pontos teszt a réztartalom meghatározására édes- és sós vízben egyaránt. A skála: < 0,1; 0,1; 0,2; 0,3: 0,45; 0,6; 0,8; 1,2; 1,6 mg/l.
  • Csapvíz ellenőrzésére is, hogy ne tartalmazzon rezet.
  • Segít réztartalmú gyógyszerek és készítmények adagolásában, mert a réztartalom soha nem mehet 0,3 mg/l fölé, a túl kis adagok pedig nem hatásosak.
  • Oodinium-kezeléskor az ajánlott érték: 0,3 mg/l Cu
2 197 Ft
bruttó
Rendelhető, érkezés kedden vagy szerdán *
Állapot:
Új termék
Referencia:
24115
Gyártó/forgalmazó:
Add a Kívánságlistához
Összehasonlítás0
Leírás

Utántöltő a JBL ProAquaTest CU - réz teszthez

(a készlet csak a reagenseket tartalmazza, a teszt elvégzéséhez szükséges színskálát, fecskendőt, küvettákat nem)

Sajátosságok:

A JBL réz teszt-készlet Cu az édes- és tengervízi akváriumban, kerti tóban, valamint a vezetékes vízben lévő réztartalom mérésére és rutinszerű ellenőrzésére szolgál 0,15 – 2 mg/l (ppm) közötti tartományban. A JBL által külön erre a célra kifejlesztett kompenzációs eljárás révén az enyhén elszíneződött akváriumi vízben is, mint pl. tőzeges szűrésnél vagy betegségek kezelésénél, megbízható eredmények érhetők el.

Miért kell tesztelni?

A réz olyan nehézfém, amely egyrészt nyomelemként nélkülözhetetlen a növényi és állati szervezetek számára, másrészt túl magas koncentrációkban sejtméregként megsemmisítő hatással van. Szűrőbaktériumoknál pl. már 0,03 mg/l értéktől kezdve hosszan tartó károsodásokkal kell számolni. Az algák, fajtól függően, 0,1 – 10 mg/l értéknél károsodásokkal reagálnak.

A réz mint gyógyszer

Mivel a magasabb rendű szervezetek, pl. a halak, több rezet „viselnek el” mint a primitív szervezetek, ezért rezet használnak a halaknál fellépő, élősködők által okozott betegségek leküzdésére. Klasszikus alkalmazási területe az édes- és tengervízi halak oodiniumos fertőzöttségének kezelése. Ennél be kell tartani a 0,3 mg/l tartalmat (pl. JBL Oodinol Plus készítménnyel). Ezt a tartalmat jól szemmel kell tartani, mivel csekélyebb tartalom mellett nem várható gyógyulási eredmény, viszont ezen tartalom túllépése veszélyezteti a halakat.
A víz keménységi fokától függően a réz a vízkeménységet alkotó sókkal többé-kevésbé erősen rézkarbonáttá vegyül és kicsapódik. Ez tengervízben különösen gyorsan megtörténik. A kicsapódott rézkarbonát lerakódik az akvárium aljában. Ez bizonyos körülmények közt (pHváltozás, CO2 műtrágyázás, mikroorganizmusok tevékenysége) ismét feloldódhat. Több kezelés után olyan nagy mennyiségű réz gyűlhet fel, amely, ha ismét feloldódik, halálos halmérgezésekhez vezethet. Ebből az okból tehát a réztartalmú szerekkel végzett kezeléseket mindig karanténmedencében kell elvégezni!
Korallokkal és más gerinctelen állatokkal benépesített tengervízi akváriumokban sosem alkalmazható a réz magasabb mennyiségekben, mint amennyi a nyomelem-szükséglet fedezésére (pl. JBL TraceMarin készítménnyel) alkalmazandó!

Honnan jön a réz?

Mint ahogy már említettük, az élősködők által előidézett betegségek ellen gyógyszerkénti alkalmazásán kívül a réz mindenekelőtt a csapvizen keresztül kerülhet az akváriumba. Vízvezetékek szerelésére gyakran használtak és használnak ma is rézvezetékeket. A vízmelegítőkben is rendszerint rézvezetékek vannak. Ha a víz hosszabb ideig áll az ilyen vezetékekben, akkor nagy mennyiségű réz oldódhat ki. A réz ereszcsatornákon keresztül folyó esővíz használatakor is fennáll annak a veszélye, hogy réz vivődik be. Réztartalmú olyan fémtárgyakat, mint pl. rézből vagy vörösöntvényből készült vezetékfittingeket vagy éppen szivattyúkat, amelyek háza vagy forgórésze ebből az anyagból készült, sosem szabad alkalmazni az akváriumokban vagy a tavi szerelékeknél. Az akvarisztikában elterjedt sok algairtószer szintén tartalmaz rezet. Itt is kellőképpen érvényesek a fentebb, a gyógyszerek alkalmazásáról írtak.

Hogy kell eltávolítani?

Olyan nagyobb rézmennyiségek, amelyek réztartalmú szerek alkalmazása révén az akvárium altalajában telepként felhalmozódtak, csak a komplett altalaj teljes kivétele és eldobása révén távolíthatók el. A nehézfémeket megkötő olyan vízelőkészítő, mint pl. JBL Biotopol, rendszeres alkalmazása biztonságot nyújt réznek az épületgépészeti rendszeren keresztüli bevitele vagy esővíz használata esetében. Csúcsértékek elkerülése érdekében ajánlatos a csapvizet használat előtt néhány percig elfolyatni. Rézből készült ereszcsatornáknál csak körülbelül egy órával az eső kezdete után fogjuk fel a vizet. Vízelőkészítők alkalmazásakor még azt kell megemlíteni, hogy a nehézfémek (többek között a réz) ezáltal nem távolodnak el a vízből, hanem csak egy védő „burokkal” lesznek ellátva, és így már nem tudnak ártani a halaknak. Idővel aztán ezeket nyomelemekként felhasználják a növények, stb. Ha fontosnak tartjuk az igazi eltávolítást, úgy kb. 1 órával a vízelőkészítő alkalmazása után teljesítőképes aktív szénen (pl. JBL Carbomec activ) keresztüli szűrést kell végezni, amit egy nappal később ki kell venni a szűrőből és el kell dobni. A vízelőkészítő burkával ellátott nehézfémeket az aktív szén adszorbeálja és a szénnek szűrőből való kivétele révén eltávolítja. A fentebb körülírt burok nélküli nehézfémek nem távolíthatók el az aktív szénnel.

Mi mérhető?

A réz teszt csak a vízben oldott állapotban jelenlévő rézre tud kiterjedni. Az altalajban lévő rézlerakódások (mint fentebb már említettük) nem mérhetők ezzel a teszttel.

Eljárásmód:

1. A vizsgálandó vízzel többször öblítse ki a két vizsgálópoharat.
2. A mellékelt fecskendő segítségével töltsön mindkét vizsgálópohárba 5-5 ml próbavizet.
3. A két vizsgálópohár egyikébe adjon 5 csepp 1-es reagenst, rázogatva röviden keverje össze és végül adjon hozzá 5 csepp 2-es reagenst és újból keverje össze. 
4. A teljes színkialakulásig hagyja 10 percig állni édesvízi mérésnél és 15 percig tengervízi mérésnél.
5. Helyezze be mindkét vizsgálópoharat a szürke komparátortömbbe: a reagenst tartalmazó poharat a komparátortömb sima végén, a kezeletlen próbavizet tartalmazó poharat (vakpróba) a HU komparátortömb bemetszett végén. 
6. A komparátortömböt úgy helyezze rá a színkártyára, hogy a kezeletlen vizet tartalmazó pohár a színkártya színmezői felett és a reagenst tartalmazó pohár a színkártya üres mezői felett legyen. A komparátortömböt a két vizsgálópohárral együtt mozgassa ide-oda a színkártyán addig, amíg a reagenst tartalmazó próba színe lehetőleg meg nem felel a vakpróba alatti színnek. 
7. Olvassa le a réztartalmat a komparátortömb bemetszésénél.

Könnyen érthető piktogramos útmutató kiegészítőül a színkártya hátoldalán található.

Tippünk a környezet iránt felelősséget érző alkalmazók számára:
A JBL teszt-készletekhez használatos összes reagens kedvező árú utántöltő csomagként a kereskedelemben kapható!

Termék részletei
24115
Vélemények
Nincs hozzászólás
AZOK A VÁSÁRLÓK AKIK EZT A TERMÉKET MEGVETTÉK MÉG AZ ALÁBBIAKAT TETTÉK KOSÁRBA:
1 hasonló termék ebben a kategóriában:
Legutóbb megtekintett termékek

Menu

Beállítások

Click for more products.
No produts were found.
Összehasonlítás0

Készíts fiókot a Kívánságlista használatához

Bejelentkezés