Click for more products.
No produts were found.
Blog archívum
Utolsó hozzászólások
Nincs hozzászólás
Blog keresés

Az állvány

Elküldve2014-10-23
Az állvány

Az állvány

Ha az állvány magasságát nézzük, beszélhetünk ülő vagy álló akváriumról, ami nagyjából azt jelenti, hogy az akváriumra ülő vagy álló testhelyzetben látunk rá kényelmesen. Az eddigi tapasztalatok alapján lakásban, irodákban népszerűbb az ún. ülő akvárium. Ekkor az állvány átlagosan 70-80 cm magas szokott lenni, de van, aki ennél alacsonyabbra helyezi az akváriumot.

Kisebb méretű akvárium esetében tulajdonképpen számításba jöhet bármilyen kisebb szekrény, tartóállvány, csupán arra kell figyelni, hogy kellően masszív legyen. Nagyobb méretű akváriumnál azonban a berendezett akvárium súlyából fakadóan már célszerű kifejezetten az akvárium számára állványt készíteni.

Az állvány anyaga lehet bútorlap, zártszelvény, alumínium, stb, a lényeg az, hogy a kész állványnak masszívnak, nagy teherbírásúnak kell lennie. A zártszelvény kissé ridegnek tűnhet, ezért általában a zártszelvény váz köré bútorlapból szekrényt szoktak építeni. Ez különösen jól jön, ha a technikát (szűrők, pumpák) is a szekrényben szeretnénk elrejteni, ugyanis amellett, hogy eltakarja a nem kívánatos látnivalót, még a zajcsökkentésben is nagy szerepet játszik. Olcsó, és szintén jó megoldás, ha a zártszelvény vázra valamilyen elhúzható függönyszerű anyagot szerkesztünk, bár a zajcsökkentésről ekkor sajnos le kell mondanunk.

Fontos, hogy az akváriumnak, ezáltal az állványnak is teljesen vízszintes talajon kell állnia. Az akvárium alatti, vagyis az állvány legfelső lapját célszerű konyhai munkalapból, vagy ehhez hasonló vastag, merev anyagból vágatni, ami alulról megfelelően - nagyobb akvárium esetében akár több helyen - alá van támasztva.

Szintén fontos, különösen nagyobb akváriumok esetében, hogy az állvány hossza és szélessége minimum olyan méreteket kapjon, mint az akvárium azonos paraméterei, vagyis lehetőleg az akvárium ne lógjon túl az állványon.

Kellékek/tartozékok

Menu

Beállítások

Click for more products.
No produts were found.

Készíts fiókot a Kívánságlista használatához

Bejelentkezés